Stress leidt niet altijd tot ongezond gedrag

Vaak zorgt stress voor weinig bewegen, ongezond eten of ander 'slecht' gedrag. sporten bij burn-out
Bij sommige mensen kan het juist leiden tot gezonde gewoontes als sporten en gezond eten.

Onderzoekers van de University of Southern California  schrijven dat gestreste of vermoeide mensen zich net zo makkelijk houden aan positieve gedragingen als aan ongezonde.
Bij stress of vermoeidheid hebben mensen meer moeite met het controleren van hun eigen gedrag, maar dit betekent niet een terugval naar overeten, roken of andere ongezonde gedragingen.

"Wanneer we ons gedrag proberen te veranderen, zijn we vaak op zoek naar controle en motivatie", stelt onderzoeker W. Wood. "Het is veel belangrijker om nieuwe gewoontes te vormen. Want gewoontes blijven, ook als we moe zijn en niet de energie hebben om ons zelf te controleren."

Weinig wilskracht
Omdat iedereen wel eens moe of gestrest is, denkt W. Woods dat gedrag controleren niet de beste manier is om gezonde doelen te behalen. "Zeker voor mensen met weinig wilskracht".

Uit het onderzoek bleek bijvoorbeeld dat studenten die altijd ongezond ontbeten, tijdens examens nog slechter aten. Daar tegenover stond dat studenten die juist gezond ontbijten, dit tijdens de stressvolle periode ook deden.
Ditzelfde gold voor sporten en zelfs de krant lezen. Woods: "Je verwacht dat gestreste studenten geen tijd hebben om de krant te lezen, maar toch lazen ze de krant. Gewoontes vragen niet om wilskracht."

Door: Gezondheidsnet
lees meer:
Voorkom sportblessures
Sporten is goed bij lage rugpijn