Dik zijn, slecht voor de gezondheid

Dik obesitasWie dacht dat alleen mensen met obesitas een hoger risico hebben op hartziektes, heeft het mis. Uit een nieuwe Britse studie van de Oxford University blijkt immers dat dikker worden eveneens schadelijk is voor ons hart, zelfs al hebben we nog altijd geen overgewicht.

Meer dan tien jaar lang analyseerden de wetenschappers de gezondheidstoestand van 1,2 miljoen Britse vrouwen.
Ze stelden vast dat voor elke BMI-toename van vijf punten het risico op een hartziekte met 23 procent de hoogte inging.

Dit komt neer op een lichamelijke veroudering van 2,5 jaar. De BMI of Body Mass Index geeft de verhouding van iemands lengte en gewicht weer in punten. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) liggen normale BMI-waarden tussen 18,5 en 25 punten.

Uit de resultaten van de onderzoekers bleek bovendien dat één op de elf vrouwen tussen 55 en 74 jaar met een gemiddeld BMI van 21 worden opgenomen in het ziekenhuis of sterven aan een hartziekte. Het risico nam wel toe tot één vrouw op de zes naarmate hun gewicht en BMI hoger was, namelijk rond de 34 punten.

Toch is volgens studieverantwoordelijke Dexter Canoy een toename in BMI net zo goed schadelijk voor onze gezondheid als een hoog BMI: "Het risico op een hartziekte neemt zelfs met een kleine stijging van het BMI toe. Dit effect zagen we niet enkel bij de zwaarste vrouwen, maar ook bij zij die een normaal gewicht hebben." Gelukkig geeft Canoy tips hoe we ons hart gezond kunnen houden: "Hou je BMI constant en hou vast aan een gezonde levensstijl zonder: rook niet, vermijd overmatig alcoholgebruik en blijf in beweging."