Opereren is vaak niet nodig bij een hernia

Een van de vele vormen van lage rugpijn is de hernia. hernia rugpijn
Wat is een rughernia en wat kun je er zelf tegen doen? Een operatie is namelijk vaak niet nodig!

hernia, rughernia, herniaoperatie, rugpijn, tusselwervelschijf, pijn, zenuwpijn, bewegingen, zwakke spieren, herniaklachten

Een hernia is een uitstulping van een tussenwervelschijf, meestal onder in de rug. Deze uitstulping kan gaan drukken op een zenuwbaan en deze prikkelen, waardoor klachten kunnen ontstaan.

Voorkomende klachten
Klachten die je bij een hernia kunt hebben, zijn:

  • Lage rugpijn.
  • Scherpe pijn in een been, die kan doortrekken tot in je onderbeen of voet.
  • Soms krachtverlies of een slapend gevoel in je been.

De klachten kunnen erger worden door bepaalde bewegingen, maar ook door bijvoorbeeld hoesten, niezen of persen.

Wat kun je tegen een hernia doen?
Een groot misverstand is dat het hebben van herniaklachten automatisch opereren betekent. Sterker nog, herniaklachten gaan vaak vanzelf over. Na zes tot twaalf weken kun je meestal weer dezelfde activiteiten verrichten als daarvoor.
In de periode tot een week of zes kun je proberen te achterhalen of de klachten te maken hebben met het werk dat je doet. Het is mogelijk dat je klachten verlicht worden door je werkplek te veranderen. Denk hierbij aan de stand van je stoel, tafel of computer.
In die eerste zes weken dat je klachten hebt, is het in elk geval belangrijk te proberen zo veel mogelijk te blijven bewegen en te doen wat je altijd doet. Natuurlijk moet je daarbij bewegingen voorkomen die erg veel pijn doen of die je rug belasten.
Beweging is beter dan bedrust. Door in bed te liggen verzwakken je spieren en zul je minder snel herstellen. En probeer je dagelijkse activiteiten weer op te pakken zodra de pijn minder wordt.