Injectie bij lage rugpijn werkt niet of nauwelijks

vrouw lage rugpijnHoewel artsen nog vaak injecties toedienen bij lage rugpijn, blijken die injecties niet of nauwelijks te werken.
Dit stelt de Nijmeegse onderzoeker Bart Staal.

'We hebben voor de Cochrane Collaboration in 2008 een systematische vergelijking gemaakt van vrijwel al het onderzoek naar injectietherapie', zegt Staal. 'Ook daarna is er nog een soortgelijk onderzoek verschenen. In beide gevallen was de conclusie dat er niet of nauwelijks bewijs is voor de werking van de injecties.'

De onderzoekers beschrijven hun conclusies in het Journal of the American Medical Association (JAMA).

Behandeling
Staal: 'Een niet-invasieve behandeling heeft over het algemeen de voorkeur, met ontstekingsremmers in de acute fase en voor de chronische fase kun je denken aan oefentherapie onder begeleiding van een fysiotherapeut of een multidisciplinaire behandeling.'
Verschillende factoren

Staal sluit niet helemaal uit dat een injectie voor een specifieke patiëntengroep met lage rugpijn toch nuttig kan zijn.
Afhankelijk van de pijn wordt de injectie niet alleen op verschillende plaatsen toegediend', zegt Staal, 'maar ook de dosis en het middel – corticosteroïden, pijnstillers zoals NSAID’s, morfine, benzodiazepines – kunnen sterk variëren.
Verder zien we een grote bandbreedte in diagnoses en de veronderstelde oorzaak van de pijn. Alleen als die verschillende factoren in komende studies beter worden meegenomen, krijgen we daar meer inzicht in.
Uitbraak meningitis

Aanleiding voor het onderzoek was een geruchtmakende uitbraak van meningitis in de VS, eind vorig jaar. De uitbraak bleek veroorzaakt door vervuilde corticosteroïde injecties, onder meer tegen lage rugpijn. Bijna vijftig mensen zijn overleden aan de gevolgen van de uitbraak.

Bron: UMC St Radboud, Medisch Contact