Lage rugpijn, negen vragen

Hernia, ischias of spit?lage rugpijn
Bij rugpijn is het goed om zoveel mogelijk in beweging te blijven. Ook als het pijn doet.

lage rugpijn, ischias, spit, rugpijn, nekpijn, hernia

Wat is spit?
Pijn die plotseling in de onderrug of bilstreek schiet.

Wat is ischias?
Ook met ischias wordt lage rugpijn aangeduid. Oorspronkelijk bedoelde men er alleen pijn aan de ischiaszenuw mee. Deze zenuw verlaat het ruggenmerg net boven de billen en loopt via de bil naar het been. De pijn neemt dezelfde route als de zenuw. Vaak is slechts één been getroffen. Pijn aan de ischiaszenuw wordt meestal veroorzaakt door een ontsteking die de zenuw irriteert of door een hernia.

Wat is een hernia?
Bij een hernia puilt de tussenwervelschijf van de wervelkolom uit. Door kleine beschadigingen is de schijf vervormd, waardoor hij niet meer netjes tussen de wervels ligt. Bijna altijd gebeurt dit uitpuilen in de lage rug. Door een uitstulpende tussenwervelschijf kunnen zenuwen bekneld raken.

Hoe weet je welke soort rugpijn je hebt?
Dat is heel lastig uit te maken. Het is vaak niet goed te onderscheiden of de rugpijn in de spieren, zenuwen, gewrichten, tussenwervelschijf of in het bot zit.
 
Wat is de oorzaak van lage rugpijn?
Meestal is dat een hernia of een inzakking van een wervel. Bij de overige mensen met klachten is niet echt een oorzaak te vinden. Mogelijk hebben zij rugpijn door overbelasting van de rug of door een verkeerde beweging.

Wat kun je doen aan acute lage rugpijn?
In de meeste gevallen: blijf zoveel mogelijk in beweging, ook wanneer het pijn doet. Als bewegen niet lukt, dan wordt een of twee dagen bedrust aanbevolen, bij ernstige pijn een paar dagen langer. Pijnstillers zijn prettig om de pijn te verdrijven. Paracetamol is de eerste keus. Tweede keus zijn bijvoorbeeld ibuprofen, diclofenac en naproxen.
Medicijnen die de rugspieren verslappen, hebben geen zin.

Hoe snel gaat het over?
De ergste pijn verdwijnt vaak binnen één tot twee weken. Zelfs hardnekkige rugklachten genezen meestal binnen zes tot twaalf weken. Wel kunnen de klachten soms terugkomen.

Hoe kun je lage rugpijn voorkomen?
Honderd procent te voorkomen is een aanval van lage rugpijn niet. De kans erop wordt wel kleiner door de spieren te versterken. Dat kan door veel beweging te nemen, zoals zwemmen, fietsen of wandelen.