Hyperventilatie betekent letterlijk: te veel ademen. Er is sprake van een versnelde en/of hoge ademhaling. Hyperventilatie ademnood

De balans tussen zuurstof en koolstofdioxide in je lichaam is verstoord. Je lichaam kan dan gaan reageren; je kunt bijvoorbeeld duizelig worden, hoofdpijn krijgen of een angstaanval. Ook kun je het gevoel krijgen geen controle meer te hebben over je lichaam. Verder kun je last hebben van onzekerheid of pijn op de borst.

Je huisarts of specialist kan de diagnose hyperventilatie vaststellen, dit ook om andere lichamelijke klachten uit te sluiten, bijvoorbeeld vermoeidheid door ijzertekort.

Wat kan Mensendieck Centrum Amsterdam doen bij Hyperventilatie?

Tijdens de eerste afspraak wordt er een gesprek gehouden om inzicht te krijgen in de klachten en het ontstaan ervan. Er wordt eventueel ook een houdingsonderzoek gedaan; een slechte houding kan hyperventilatie verergeren, ook stijfheid van de middenrug en gespannen nek- en schouderspieren kunnen een ontspannen ademhaling bemoeilijken.

Hyperventilatie behandeling.

Tijdens het oefenen kun je het beste makkelijk zittende kleding dragen.
Belangrijke veroorzakers van hyperventilatie zijn spanning en angst. Door middel van ademhalings- en ontspanningsoefeningen kun je je meer ontspannen voelen, zodat de kans op een aanval wordt verkleind.
Het verbeteren van het houdings- en bewegingspatroon heeft vaak ook een betere ademhaling tot gevolg. Ademen is immers ook een beweging en wel een zeer belangrijke. Bovendien heeft de houding invloed op de manier van ademen.

Ontpanningstechnieken

Bij geconcentreerd werken hebben we vaak de neiging om te veel spierspanning te maken. Ontspanningsoefeningen zorgen ervoor dat je leert zo ontspannen mogelijk te bewegen en weer controle te krijgen over je lichaam en je hyperventilatie.

Triggerpoint massage
Door triggerpoint massage gaan gespannen spieren zich ontspannen. Deze massage is dan ook een goede aanvulling op de behandeling van hyperventilatie.

Aanvullende informatie kunt u downloaden als folder (PDF):
Hyperventilatie folder
Ademhalingsklachten folder
COPD folder